33 San Francisco bezienswaardigheden die je niet mag missen (2024)

San Francisco is een van de leukste steden in Californië. Wat te doen in San Francisco? Lees nu alles over de mooiste San Francisco bezienswaardigheden.

Inhoud verberg

1 Over San Francisco

2 De mooiste San Francisco bezienswaardigheden

3 San Francisco klimaat

4 Overnachten in San Francisco

5 Boek een reis naar Californië

6 Meer lezen over Californië

Over San Francisco

San Francisco is een van de grootste steden in de Verenigde Staten en ligt aan de oostkust, in het midden van de staat Californië. Vanwege het hoge gehalte bezienswaardigheden, is San Francisco een van de meest toeristische steden in Amerika en het is dan ook zeker een stad die je moet bezoeken tijdens een roadtrip in Californië.

De mooiste San Francisco bezienswaardigheden

Wat te doen in San Francisco? Er zijn ontzettend veel toffe dingen om te doen in San Francisco en een paar prachtige bezienswaardigheden. Een overzicht.

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge, een rode hangbrug over de Baai van San Francisco is een van de belangrijkste iconen van de stad.

Aan het begin van de brug is een welkomcentrum waar je meer informatie kunt krijgen over de brug en diverse mooie uitzichtpunten kunt bezoeken.

Daarnaast kun je natuurlijk ook met je auto een ritje maken over de brug (let op: hiervoor moet je tol betalen), maar het is nog leuker om een fietstocht te maken over de Golden Gate Bridge.

Boek hier je fietstocht over de Golden Gate Bridge.

Presidio van San Francisco

Het Presidio is een groot park aan de voet van de Golden Gate Bridge. Het is ontzettend groen, heeft veel wandelpaden en uitzichtpunten. Daarnaast zijn er ook diverse golfbanen. Ook leuk om te bezoeken is het The Walt Disney Family Museum, waarin je meer leert over het leven van Walt Disney.

Golden Gate Park

Ook al heeft het vrijwel dezelfde naam, het Golden Gate Park ligt niet pal naast de Golden Gate Bridge, maar een stukje zuidelijker. Het is een groot langwerpig stadspark in het westen van de stad, tussen Ocean Beach en de wijk Haight-Ashbury.

Het is een van de meest bezochten parken in Amerika en je kunt hier eindeloos lange wandeling maken over de vele paden. Het park heeft o.a. een Japanse Tuin, een golfbaan, het indrukwekkende California Academy of Sciences museum, een botanische tuin en een groot poloveld. Dit is een plek waar je je prima een dagje kunt vermaken.

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf is een van de bekendste wijken in San Francisco en dan met name Pier 39. Ja, het is hier altijd druk, het is echt zo’n plek die je gezien moet hebben in San Francisco. Op deze pier vind je tal van restaurants, leuke (toeristen)shops, arcade, aquarium en een draaimolen.

Zeeleeuwen kijken op Pier 39

Daarnaast kent Pier 39 een extra attractie die ik graag apart wil benoemen op deze lijst met San Francisco bezienswaardigheden: de zeeleeuwen! Die liggen aan de oostkant van de pier in grote getale op de pontons lekker te relaxen. Zo leuk om te zien!

Aquarium of the Bay

Bezoek je San Francisco met kinderen? Ook dan is er genoeg te zien om te doen! Een van de leukste plekken om te bezoeken met kinderen is het Aquarium of the Bay, ook op Pier 39.

Het is vooral gericht op de dieren die lokaal veel voorkomen en er zijn ontzettend veel dieren om te bekijken. Zo heeft het aquarium maar liefst 50 verschillende soorten haaien!

Boek hier je tickets voor Aquarium of the Bay.

Ferry Building

Iets ten oosten van Pier 39 vind je de Ferry Building. Dit is een grote hal uit 1898. Je kunt hier op een ferry stappen (al zijn het er dankzij de Golden Gate Bridge een stuk minder dan vroeger), maar mensen komen hier vooral om te shoppen. Het is nu een grote markthal waar je o.a. groente en fruit kunt kopen.

Union Square

Heb je zin om te shoppen in het centrum van de stad? Dan is Union Square de place to be! Je vind hier de bekende grote winkels zoals Macy’s en ook zit hier een Cheesecake Factory met een dakterras.

Union Square ligt heel centraal in de stad en is dan ook een goed begin- of eindpunt van je stedentrip.

Oracle Park

Wil je ooit eens een honkbalwedstrijd bijwonen in Amerika? Dan is Oracle Park (ook wel bekend als het AT&T Park Stadion), de thuisbasis van de San Francisco Giants, wel echt een hele toffe plek om te bezoeken. Niet alleen is het leuk om de wedstrijd bij te wonen, je hebt ook nog eens een heel mooi uitzicht op de achterliggende baai.

Bezoek een van de vele musea

San Francisco heeft cultuur hoog in het vaandel, dat merk je wel aan de grote hoeveelheid musea in de stad! Dit zijn een paar van de mooiste musea in San Francisco:

Twin Peaks

Twin Peaks zijn twee heuvels van 281 meter (het op een na hoogste punt in San Francisco) en als je van mooie uitzichten houdt, dan moet je hier absoluut heen. Op de heuvels vind je diverse uitzichtpunten en San Francisco ligt echt aan je voeten. Prachtig!

Tip! Ga je een roadtrip in West-Amerika maken en ben je op zoek naar een handig roadbook of persoonlijke reisgids om mee te nemen tijdens je reis? Neem dan een kijkje in de Op reis met Co Shop! In deze webshop vind je een compleet West-Amerika roadbook, maar je kunt voor een klein prijsje ook losse bouwstenen kopen zoals de San Francisco Bouwsteen. Hiermee kun je zelf je eigen reisgids samenstellen!

Coit Tower

Coit Tower is een uitzichtpunt op een andere heuvel in San Francisco, genaamd Telegraph Hill. Door de ligging is deze 64-meter hoge toren nogal opvallend, je kunt hem vanuit veel plekken in de stad zien liggen.

Je kunt de toren in en met een lift naar boven. Kaartjes kun je kopen in de gift shop onder de toren.

Alamo Square met de Painted Ladies

Ken je de televisieserie Full House nog? Deze speelt zich af in San Francisco en in de intro zijn een paar mooie Victoriaanse huizen op een heuvel te zien. Dat zijn de beroemde “Painted Ladies”. Je kunt ze zien vanaf het park Alamo Square en je hebt vanaf hier een heel tof uitzicht op de stad!

Ontdek de wijk Haight-Ashbury

In de wijk Haight-Ashbury heb je nog het hippiegevoel waar San Francisco vroeger bekend om stond. Het is hier heerlijk wandelen, er is veel streetart en overal kleine vintageshops. Een aanrader als je even de toeristenmassa’s wilt vermijden.

Mission Dolores Basilica

Vind je het leuk om kerken te bezoeken tijdens een stedentrip? Dan wil je zeker een kijkje nemen bij de Mission Dolores Basilica. Deze kerk uit 1918 heeft wel wat weg van de kerken in Spanje.

Pal naast de Dolores Basilica staat nog een kleinere kerk, genaamd Misión San Francisco de Asís. Dit is het oudste gebouw van San Francisco en het werd aan het eind van de achttiende eeuw gebouwd door Spaanse kolonisten.

Chinatown

Wist je dat San Francisco de oudste Chinatown in de Verenigde Staten heeft? Ook dit is een ontzettend leuke plek om te bezoeken. Er zijn veel Chinese winkels en natuurlijk ook Chinese restaurants waar je heerlijk kunt eten. Neem ook een kijkje bij de “Dragon Gate”, de ingang aan de Grant Avenue.

Transamerica Pyramid

De Transamerica Pyramid ligt net iets buiten Chinatown en was tot 2017 de hoogste wolkenkrabber in San Francisco. Het is een opvallend gebouw met een beetje een pyramide-vorm (je verwacht het niet!) en het is 260 meter hoog.

Je kunt het gebouw niet bezoeken (het is een kantoorgebouw), maar je kunt het wel op veel verschillende plekken in de stad bekijken.

The Castro

De wijk The Castro District is misschien wel de belangrijkste plek ter wereld voor de LGBTQ community. The Castro kreeg grote bekendheid in 1967, na de Summer of Love. De Twin Peaks Tavern is (waarschijnlijk) de allereerste hom*obar in de VS en hier kun je nog steeds goed terecht voor een hapje en een drankje. De wijk heeft een gezellige sfeer, met veel kleurrijke street art en leuke cafés.

Bijzondere kunstwerken in de Grace Cathedral

Grace Cathedral (Genadekathedraal) in de wijk Nob Hill. Aan de buitenkant ziet het er niet zo heel bijzonder uit, maar het is toch leuk om hier eens een kijkje te nemen. Er zijn namelijk behoorlijk wat mooie kunstwerken te zien in deze kerk!

Zo kun je hier mooie mozaïeken van Henryk de Rosen bekijken, zijn er fantastische glas-in-loodramen en is er een Aids-kapel met een bijzonder kunstwerk van Keith Haring.

Maak een ritje met de cable car

Een van de iconen van San Francisco is toch wel de cable car. Er zijn er niet zoveel, maar ze doorkruisen wel het hele stadscentrum. Echt een must om hier een ritje mee te maken door de steile straten.

Als je op de cable car stapt, zorg er dan voor dat je een plekje hebt aan de buitenkant. Op deze manier kun je lekker hangen en heb je een tof uitzicht op de stad.

San Francisco stranden

Is het mooi weer en heb je zin om even te relaxen tijdens je San Francisco stedentrip? Er zijn, met name aan de westkant van de stad, veel mooie stranden te vinden.

  • Golden Gate Beach: zandstrand tussen het centrum en de Golden Gate Bridge.
  • Baker Beach: wat kleiner zandstrand tussen de kliffen in het noordwesten van de stad. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de Golden Gate Bridge.
  • Ocean Beach: een heerlijk lang en uitgestrekt zandstrand van maar liefst 5,5 kilometer lang.

Sutro Baths

In 1896 werden de Sutro Baths (genoemd naar de burgemeester Adolph Sutro) geopend. Destijds was dit het grootste binnenzwembad ter wereld. Vanuit de hele stad kwamen mensen hierheen om te gaan zwemmben.

Het was echter zo duur om te onderhouden dat het onmogelijk was om winst te maken. Ze werden deels omgebouwd tot schaatsbaan, maar raakten uiteindelijk in verval. Nu is het slechts nog een ruïne aan zee. Een bijzonder stukje historie!

Lombard Street: de meest bochtige straat ter wereld

Misschien wel een van de beroemdste straten ter wereld: de bochtige Lombard Street. De heuvel waarom deze straat ligt is zo steil, dat ze tijdens het aanleggen van de weg niets anders konden doen dan heel veel bochten maken.

Je kunt hier met de auto doorheen rijden, maar dan moet je wel even flink in de rij staan. Het is eigenlijk leuker is om er gewoon even rond te lopen, dan heb je een beter beeld van deze bijzondere straat en kun je ook genieten van het gave uitzicht op San Francisco.

Palace of Fine Arts

Het Palace of Fine Arts (Paleis voor Schone Kunsten) is een evenementenlocatie, je kunt hier o.a. toneel- en dansvoorstellingen bezoeken. Ook zonder kaartje voor een voorstelling moet je dit gebouw zeker even bekijken, het is namelijk ontzettend fotogeniek! Het gebouw heeft veel grote zuilen, beelden en bijzondere reliëfs. Daarnaast ligt het aan een vijver, waardoor het er nog mooier uit ziet.

San Francisco Zoo

De San Francisco Zoo is een grote dierentuin in het zuidwesten van de stad, bij Ocean Beach. In de dierentuin vind je meer dan 250 verschillende diersoorten, verdeeld over diverse gebieden. Zo is er een Afrikaanse regio met een savanne en een gorilla-reservaat en een kattenrijk met o.a. luipaarden, tijgers, neushoorns en leeuwen.

Koop hier je kaartjes voor de San Francisco Zoo.

Bezoek gevangeniseiland Alcatraz

Het gevangeniseiland Alcatraz is een van de meest bekende San Francisco bezienswaardigheden en een absolute must see! Je kunt er komen met de boot. Boek deze ruim voor je naar San Francisco gaat, want dit vaak al ver van te voren uitverkocht. Je kunt het beste kaartjes kopen via de officiële website.

Tip! Zijn de tickets via de officiële website uitverkocht? Dan is het vaak nog wel mogelijk om het eiland te bezoeken met een tour onder leiding van een gids. Deze kun je boeken via Get Your Guide.

Vergeet niet om een warme trui of jas aan te trekken, want het is een frisse overtocht. Vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht op de skyline van San Francisco en met helder weer zie je de Golden Gate Bridge. Op Alcatraz krijg je een audiotour en dan krijg je een goed beeld van deze bijzondere gevangenis.

Extra tip: kies de Engelstalige audiotour, deze is namelijk door de gevangenen zelf ingesproken.

Angel Island

Wist je dat er naast Alcatraz nog een eiland in de Baai van San Fransisco ligt? Het heet Angel Island en om hier te komen neem je een van de vele ferries. Het is in het verleden voor verschillende doeleinden gebruikt, zo was het o.a. een ranch, een fort en een immigratiestation.

Nu is het hele eiland onderdeel van Angel Island State Park en kun je hier prachtige wandelingen en fietstochten maken.

Sausalito

Als je de stad uitgaat via de Golden Gate Bridge, dan kom je uit in Sausalito. Dit schilderachtige stadje is ontzettend leuk om te bezoeken. Het was vroeger een vissersdorpje en is nu uitgegroeid tot een kunstenaarsoord.

Je kunt hier mooi wandelen, fietsen of even relaxen op een van de vele terrassen. Sausalito is goed bereikbaar per ferry vanuit San Francisco, dus je hebt niet per se een auto nodig om er te komen.

Muir Woods National Monument

Voor de laatste San Francisco bezienswaardigheid in deze lijst gaan we even de stad uit. Iets ten noorden van Sausalito vind je namelijk een geweldig mooi natuurgebied: Muir Woods National Monument. Het is een groot bos vol enorme redwoodbomen (kustmammoetboom in het Nederlands). Deze bomen zie je ook veel in Redwood National Park helemaal in het noorden van Californië.

De enorme bomen zijn erg indrukwekkend om te zien en het is echt een prachtig gebied om (lange) wandelingen te maken.

Muir Woods National Monument ligt op slechts een half uurtje rijden van het centrum van San Francisco. Heb je geen auto? Je kunt vanuit San Francisco ook verschillende tours boeken naar dit prachtige natuurgebied.

Bekijk hier een overzicht met tours naar Mui Woods National Monument.

San Francisco klimaat

San Francisco heeft een mediterraan klimaat en het wordt er zelden extreem koud of extreem warm. In de zomer kun je rekening houden met maximumtemperaturen van rond de 19 graden celcius en in de winter rond de 13 graden celcius.

Omdat het binnenland van West-Amerika behoorlijk warm kan worden, “botst” dit behoorlijk met de Grote Oceaan waar San Francisco aan ligt. Het is daarom ook vaak erg mistig in San Francisco.

De beste reistijd voor San Francisco is van april t/m oktober, dan valt er het minste regen en zijn de temperaturen aangenaam.

Overnachten in San Francisco

Zoals je ziet is er echt onwijs veel te zien en te doen in San Francisco. Het is dan ook aan te raden om minimaal twee nachten in de stad te blijven.

Let goed op voor je een overnachting boekt in San Francisco, het is namelijk niet in iedere wijk heel veilig om ‘s avonds over straat te lopen. Deze wijken kun je het beste vermijden tijdens een stedentrip San Francisco:

  • The Mission
  • The Tenderloin

En in deze wijken van San Francisco kun je prima een hotel boeken:

  • Union Square
  • SoMo (South of Market)
  • Haight-Asbury
  • Hayes Valley

Lees meer: De 10 leukste wijken in San Francisco (en deze kun je beter vermijden)

Dit zijn een paar fijne hotels in San Francisco:

Kijk op Booking.com voor meer mogelijkheden, prijzen en beschikbaarheid.

Boek een reis naar Californië

Wil je San Francisco en Californië graag bezoeken? Dan zijn dit een paar handige websites voor het boeken van je reis.

  • CheckMomondo voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets. Boek je liever rechtstreeks bij een maatschappij?KLMvliegt dagelijks naar veel verschillende bestemmingen in Amerika, waaronder San Francisco.
  • Om de goedkoopste huurauto te vinden is het een kwestie van veel vergelijken. Sunny Cars is altijd een goede keuze.
  • Vind je het niet fijn om alles te boeken? Er zijn diverse reisbureaus waar je terecht kunt voor een prachtige reis door Amerika. Dit zijn onder andere:
    • Tenzing Travel– zowel pakketreizen als reizen op maat.
    • Travelhome– voor de mooiste camperreizen in Amerika.
    • Riksja Travel– mooie op maat gemaakte reizen die ook geschikt zijn voor kinderen.
  • Vergeet je reisverzekering niet! Die van FBTO heeft goede voorwaarden.
  • Het hebben van een creditcard is een must tijdens een reis in Amerika. Via ICS cards heb je regelmatig goede deals voorVISAenMastercard. Zelf heb ik eenFlying Blue American Express. Hiermee kun je Flying Blue Miles verzamelen, die je in kunt wisselen voor gratis vluchten. Bij de Gold en de Platinum card is ook een goede reisverzekering inbegrepen. Als je je aanmeldtvia deze linkkrijg je een hele mooie welkomstbonus!
  • ViaGet Your Guidekun je leuke tours en rondleidingen boeken.
  • Voor musea en pretparken kun je kaartjes kopen via Tiqets. Vaak zijn hier ook voordelige combinatiedeals te vinden.

Meer lezen over Californië

Ga jij naar Californië en wil je San Francisco en andere toffe plekken ontdekken? Dan zijn dit een paar fijne reisgidsen:

Lonely Planet San Francisco

Een geweldige gids vol San Francisco tips.

Lannoo’s autoboek – Californië en Zuidwest-USA

Geweldige reisgids voor een roadtrip in Californië en het zuidwesten van Amerika.

Op zoek naar praktische San Francisco tips? Lees dan dit artikel: Tips voor een geweldige San Francisco vakantie.

Zelf ben ik meerdere malen in Californië geweest en daarom kun je op deze website veel informatie vinden over Californië en een reis in Amerika. Lees bijvoorbeeld ook een van deze artikelen:

  • De leukste San Diego bezienswaardigheden | 18 tips
  • Route 66 bezienswaardigheden: leuke stops in Californië en Arizona

Daarnaast deel ik in mijn nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen.Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in september 2017. Laatste update met nog meer tips: oktober 2022.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel!Klik hiervoor meer informatie.

Amerika Californië San Francisco

33 San Francisco bezienswaardigheden die je niet mag missen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6161

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.